Democracy strikes again

I måndags höll den förre presidentkandidaten , tillika nuvarande senatorn John Kerry en föreläsning på Florida State University i Florida, USA.
En föreläsning som främst vädjade till att de amerikanska eleverna behövde bli mer insatta i politiken. Elever på universitetet fick ställa frågor till Kerry och han svarade dem. De frågor han inte kunde svara på censurerades. En barnförbjuden sådan.


"What we will not have is liberty."
- Naomi Wolf - Huffington Post¹


-
Den 21-åriga studenten Andrew Meyer klev fram till mikrofonen, vetandes att han hade två minuter på sig att ställa sin fråga.
Studenten berättade bland annat att många källor visar att man, under 2004 års val, gjorde det omöjligt för många svarta att rösta - bland annat enligt The Rolling Stone².
Meyer fortsatte sedan med att fråga John Kerry hur senatorn kunde förutspå Bush som segrare i valet innan rösterna ens hade räknats.
Kerry kunde faktiskt svara på frågan men fick ingen tid att göra detta då han blev avbruten av instörtande poliser, och när Meyer vägrade lämna sin plats forcerade poliserna bort honom. Han stretade lönlöst emot och tvingades slutligen längst bak i salen där han lades ned på golvet. Väl neutraliserad fortsatte han ändå att streta emot, ovetandes om vad han hade gjort för fel.
Det hela slutade med att poliserna gav Meyer upprepade elchockar på 50 000 volt och han skrek av smärta.
Enligt lag har polismakten rätt att använda elpistoler vid behov.
Så trots att det var sex utbildade poliser mot en 21-årig elev bedömde de situationen tillräckligt svår för att behöva använda elpistol. Något som förbryllar mig mycket.
Andrew Meyer fick spendera två dagar i fängelse för våld mot tjänsteman och störande av friden.


"They're going to try and kill me"
- Andrew Meyer - Student³


Censur kontra demokrati.
Det här för tankarna till Pinochet, Ceauqescu, Kim Il Sung, m.fl.
Har det verkligen gått så långt? Har det stora, öppna, vida, frihetsförespråkande landet i väst återigen levt upp till våra fördomar? Ja, det verkar inte bättre.
Men det som verkligen irriterar mig är hur det behandlas: Inte alls!
Visst, tidningarna skriver om det. Både Washington Times^ och de mindre, oberoende tidningarna har tagit upp händelsen. Men sen då?
På Andrew Meyer's hemsidaª kan man läsa följande citat:


"THERE WILL BE A MARCH AT 12PM, SEPTEMBER 18, 2007 IN THE PLAZA OF THE AMERICAS ON THE UNIVERSITY OF FLORIDA CAMPUS"


(Jag har inte följt upp AndrewMeyer.com's aktioner vidare och vet därför inte hur demonstrationen har gått/går.)

Det som verkligen får mig illamående är att se hur de andra eleverna i salen reagerade när Meyer misshandlades: Några sitter och skrattar, njuter av spektaklet, andra står och filmar den häftiga händelsen.
Är det någon sorts konsekvens av alla dokumentärer och filmatiseringar som sker nuförtiden? Folk har fått en förverkligad version av en intressant tv-dokumentär och lutar sig tillbaka och njuter av showen. Utan någon som helst tanke på hur sjukt fel det här är.
Och nej, jag förespråkar inte anarki - jag skulle inte sett att massan överrumplade polisen. Men att bara njuta av stunden tycker jag är lite väl återhållsamt. En man ligger och kvider av smärta samtidigt som sex beväpnade människor trycker ned honom - ponera att detta hade hänt någon annanstans i världen. Samma person - samma statister - annan polis. Hade inte då de reagerat annorlunda? Jag tror att amerikanarna förlitar sig för mycket på sina egna myndigheter. "Ja, om de gör så måste det ju vara rätt". Ingen självständighet över huvud taget.
På den här punkten tror jag att vi svenskar skulle agerat annorlunda. Vi är betydligt mer cyniska och inte hälften så teveade som den store amerikanen.
Jag säger inte att detta inte händer i Sverige. Människor trycks ned i det fördolda. Statister undviker att agera - men skulle man bedöma det här på något sorts procentuellt sätt tror jag att vi sköter oss betydligt bättre.
Inte heller på Florida State Universityº belyser man nyheten. Istället möts man av en leende lärarinna och under nyhetssektionen kan man läsa följande:


"FSU law grads earn top passing rate on Florida Bar exam"


Tydligen har ingenting värt nyhetsspalten inträffat nyligen.
Tydligen har ingenting hänt.
Allt är tydligen som det ska. Helt enligt ordningen.
Alla sköter sitt i fållan.(Inspelning från händelsen finns att se på Aftonbladets Webb-tv)

¹ Naomi Wolf's blogg
² The Rolling Stone's artikel
³ Miami Herald
^ Washington Times' artikel
ª Andrew Meyer's hemsida
º Florida State University

Jag har tappat räkningen

(Och nej, det är inte min svindyra hemförsäkring jag har tappat bort)

image35
Mikael Odenberg

Snarare hur många av vår briljante statsministers noga utvalda anställda som har fått kliva ned.
Jag har tidigare nämnt fallen Stegö Chiló och Borelius, men nu verkar det inte bättre än att ännu en höger har fått 'kalla handen' ¹.
Försvarsminister Mikael Odenberg avgick med omedelbar verkan den 5e september efter en långvarig tvist med finansminister Anders Borg om försvaret.
Finansministern ska, för en gångs skull, ha fattat ett vettigt beslut och föreslagit en nedskärning av Försvaret. Odenberg ska ha ställt sig emot detta, vilket ledde till en fejd som slutade med Odenbergs avgång.
  Reinfeldt ska ha stått bakom Anders Borg i frågan (inte för den goda sakens skull utan främst för att försöka uppfylla sina löften om ett högerstyrt arbetarparti) och detta ska alltså ha fått försvarsministern att avgå.
Reinfeldt försöker dämpa krisen inom det egna partiet genom att påstå att Odenbergs avgång skedde kontrollerat och att partiet inte behöver repareras.
  Vad som däremot är sant är att en försvarsminister har en gigantisk roll i regeringen och att detta har stora konsekvenser både inom det egna landet och för Sverige internationellt. Förmodligen delvis positivt.
Odenberg hade förklarat den svenska klusterbomben Bombkapsel 90 säker samtidigt som den internationella organisationen CMC bevisar motsatsen². Odenberg hade även under Almedalsveckan medgivit att Anders Borgs budgetproposition angående Försvaret verkade rimlig men har nu uppenbarligen radikalt ändrat åsikt.
Vad som däremot försämras när Odenberg avgår är att hans ersättare, föredetta handelsministern tillika värmlänningen Sten Tolgfors som bara förra året bytte upp sig till Borelius' post, kommer att förändra sina nuvarande prestationer och anpassa sig till Reinfeldt.
Tolgfors är annars idealförsvarsministern, i mina ögon³.
När socialdemokraterna år 2010 (om inte ännu tidigare) återfår makten hoppas jag att Mona Sahlin gör något ovanligt: Låter Tolgfors stanna vid sin post, för i nuläget har (S) ingen vettig kandidat till posten och Tolgfors verkar även dela många av vänsterblockets visioner.
Det är bara synd att Tolgfors' vapenvägran har blivit ett så hett samtalsämne - "en försvarsminister som har vapenvägrat - hur ska detta gå?"  Det är bara synd att han förändrades. Men en liten del inom mig förstår honom nästan. Nästan.
   Summa summarum tror jag att Die Blaue inte håller. När nästa politiker lämnar det sjunkande skeppet kommer ni förstå.


image36
Sten Tolgfors


¹ S.k. Högerhand

² http://www.sr.se/Ekot/artikel.asp?artikel=1360999

³ http://sv.wikipedia.org/wiki/Sten_Tolgfors

Jag har tappat stinget

Jag trodde att det var något temporärt, att jag snart skulle ta mig ur det.
Jag hade fel.
Det började med att jag inte förstod den nya mobiltelefonen¹ jag fick låna av min gode far.
Jag slutade använda T9² vilket ledde till att jag slutade smsa och började ringa mina vänner (ja, med lur och allt).
Den riktiga nådastöten kom när jag inte ens förstod hur man bytte ringsignal(!)
Jag bestämde mig för att gå i exil, bröt alla kontakter med den yttre världen och spenderade många långa timmar med mobiltelefonen.
Slutligen hände det:

-Varning! Lågt batteri!-

Jag hade inte ens varit förutseende nog att ta med laddaren. Jag hadde nått botten. Cash me in.
Det kom inte som en chock när jag fann mig själv oförmögen att kanalsöka på tv'n, unzipa filer eller sätta tiden på mikrovågsugnen³!
   För att redeema mig själv bestämde jag mig för att ladda ned (LAGLIGT, NATURLIGTVIS) 28 Weeks Later och boosta min manlighet genom att se den i en tom, mörk lägenhet med endast choklad och en kall bira till sällskap.
För att varna känsliga läsare tänker jag inte berätta om mitt sinnestillstånd under filmen.

Vidare till Facebook-fenomenet;
¿Que pantalones?

Det är som MySpace fast man har inga häftiga användarnamn¹² utan använder sitt eget namn, man kan inte ha musik på sin personliga sida utan måste istället dras med att folk transformerar en till zombies och pirater?
Nej, just det; alla har FaceBook. Ingen har MySpace längre.
Ingen.
Utom jag.
Som har tappat stinget.

Undrar om jag hittar det bakom mitt Commodore 64...

¹ S K170 DoubleAirox 570XL DeluXe Hypro 3.9.

²  Vet du inte vad det är sitter du djupare i skiten än jag.

³ Okej, det sista lyckades jag med, men det behövs ju, som alla vet, tre exempel för att belysa huvudämnet.

¹² Ex: BigfluffyChewbacca296, IHeartPubics, Ulmenkott, m.m.

RSS 2.0