Önskelista - Nödvändig företeelse eller överflödig schablon?

Julen handlar om vänskap, stärkande av släktband och lycka – just därför har jag i år beslutat mig för att gräva djupare i just detta ämne. Exakt vad fyller ovanstående för funktion?

Människor har alltid strävat efter att uppnå ett konstant välmående (på Stenåldern skedde detta när man fällde ett stort djur). Nu tycks det vara så att vi inte längre klarar oss ensamma – vi behöver en hjälpande hand: Det är här presenterna kommer in i handlingen. Människan finner det oförutsägbara nöjsamt, därför har hon uppfunnit ett system som ska tillfredsställa så många människor som möjligt på ett, om möjligt, altruistiskt vis.
Jag har beslutat mig om att förtälja det blyga budskapet: Köp det som människan vill ha! Ingen blir glad av ett till saltkar, en ljusstake eller en häftig grytvante OM man inte får klara, tydliga anvisningar som säger det motsatta.

Låt oss arbeta med en exempelperson, vi kan kalla denne X.

- X är 16 år gammal, lyssnar på Metallica och spelar datorspel. X önskar sig inget hellre än ett nytt datorspel (och har noga angivit vilket) och pengar. Köp då det. Ge inte X en USB-koppvärmare eller ett par nya vantar. Julen handlar ju om att göra människor lyckliga, X blir garanterat lyckligare av det denne önskar sig än ett par lovikavantar.

 - X är 46 år, jobbar på banken och skulle kunna mörda för en resa till Italien.
Försöksobjektets närmaste släktingar är 22 till antalet. För cirka 11 000:- kan X få en riktigt häftig upplevelse. Dividera 22 st. med 11 000:- och svaret blir
500:-/person – detta verkar vara en stor summa att lägga ut på endast en person, lösningen är simpel: Låt det vara en kombinerad julklapp/födelsedagspresent.

 

Nu till det väsentliga: Min önskelista

Den är kort och koncis, den består faktiskt av en enda punkt: Pengar.

Jag vet att det kan verka tråkigt att ge bort pengar men det är just ovanstående som bidrar mest till att glädja mig.

Tänkte du köpa en pryl som kostar 200:-? Ge mig 200:- istället (jag vet, det ser inte så ambitiöst ut att räcka fram två hundralappar men strunt samma; de där två hundralapparna bidrog med mer lycka än vad en cd-skiva hade gjort.)

Nu tänkte jag även bifoga en lathund till presentköpandet åt Adam:


Min Önskelista

-    Pengar

Jag hoppas att du anammar detta friska nytänkande och tillämpar det gällande dina egna önskningar – det hjälper inte bara den som ska mottaga presenten utan även den som ska köpa den. Det allra bästa vore nästan om man till och med tipsade om i vilka butiker/på vilka hemsidor föremålet finns.
I mitt fall är detta naturligtvis överflödigt då pengar finns i var mans ägo men för att vara på den säkra sidan: Pengar finns att hämta ut i bankomater.

God jul och lycka till med presentinköpen!


Kommentarer
Postat av: Anna

"Nu till det väsentliga: Min önskelista"
Du ska få en tia av mig till jul. Eller får man bjuda på en fika? ^_^

2006-12-19 @ 11:33:47
Postat av: Exordium

Det får man absolut göra!
Roobios kanske? :)

2006-12-19 @ 12:30:33
Postat av: nadde

det handlar inte bara om att göra dig glad genom att ge dig julklappar. den som ger skall väl också känna lycka genom att ge en present (även fasst den inte gör de)som uppskattas! tänk på det och låt inte så egoistisk. ingen har någonsin gett dig presenter för att göra dig olycklig. var glad att du över huvud taget får paket och sluta kräv pengar. sånt tigger man om till vardags, inte i julklapp. tack och hej/ den tandställningslöse

2006-12-19 @ 17:40:21
Postat av: Exordium

Nadde,
Givaren mår väl som bäst när denne märker att gåvan uppskattas? Och Ren uppskattning får givaren om denne ger mig just pengar.

Och jag menade verkligen inte att låta egoistisk, det var därför jag främst inte utgick från mitt perspektiv utan från allmäheten som sådan. Jag är antagligen inte ensam om att vilja ha julklappar som inger glädje.

(Grattis till o-tandställningen förresten!)

2006-12-19 @ 18:23:42
Postat av: nadde

ja, men även fasst man själv inte uppskattar julklappen kan man låtsas som det för att göra givaren glad! påstå inte att du aldrig fått något du vill ha.

2006-12-19 @ 18:56:12
Postat av: Exordium

Ja, då låtsas man att man är glad = 1/2 glada människor.
Om man får något man vill ha blir båda glada (mottagaren för att den får något den vill ha och givaren för att denne gav en lyckad present) = 2/2 glada.
- Varför ge saker som inte glädjer mottagaren?

2006-12-19 @ 19:34:52
Postat av: Exordium

"påstå inte att du aldrig fått något du vill ha"

Det har jag aldrig sagt.

2006-12-19 @ 19:37:58
Postat av: nadde

ja men alla har inte råd att ge pengar i present. du blir knappast glad för typ 40 spänn, utan lägger det bara i din samling och hoppas på mer så att du kommer upp i en bra summa. är det inte mer kärleksfullt att ge någon en fin present istället för 50 kronor som det kanske skulle kostat? håller med dig om att en förälder hellre kan ge pengar istället för till exempel en dator man ändå inte vill ha. men du "drar alla över en kam", alla kan inte ge pengar. gör man det så blottar man ju även sin ekonomi typ: hej varsågod du får en femtiolapp, har inte råd med mera! visst, vem vill inte ha pengar? håller med dig, jag vill me ha pengar men inte i julklapp. för mig spelar inte julklapparna någon större roll. dom bara finns som ett plus, och det är så JAG ser det och nu vet du det! ^^

2006-12-19 @ 21:48:00
Postat av: nadde

angående 'påstå inte att du aldrig fått något du vill ha' så menade jag; om du varit nöjd förut, varför ändra på det? du går ju knappast under om du inte får pengar på jul. ;)

2006-12-19 @ 21:49:08
Postat av: Exordium

Jag blir naturligtvis gladare för 40 kr än för en grej som kostar 40 kr OM det är så att jag önskar mig pengar. Jag tog bara upp pengarna som ett exempel, jag tog även upp andra exempel (som resan till Italien och datorspelet). Det är klart att alla har pengar, som de annars skulle köpa julklappar för.
Jag är inte så dömande att jag direkt skulle tänka "jaha, den människan har inte mycket pengar, nej." om denne gav mig 50 spänn! Då skulle jag tänka "Ja! Någon ger mig vad jag önskar!"
Det kostar inte mer att ge pengar än att ge något som kostar exakt lika mycket så jag förstår inte svårigheterna i det.

2006-12-19 @ 23:40:06
Postat av: Exordium

Jag går naturligtvis inte under men det gör mig inte lika lycklig som om jag får pengar. Kalla mig materialist om du vill - det är så jag ser på saken.
Jag har varit nöjd för att jag har fått vad jag har önskat, det är inte så att jag blir ledsen eller sur om jag får något jag inte önskar! Det är klart att jag blir glad ändå - jag blir bara inte LIKA glad som om jag får det jag önskar mig.

2006-12-19 @ 23:42:07
Postat av: Anna

Rooibos, såklart. Om jag har hemma. Eller får man ta med egen tepåse till fiken? :D
Du borde skaffa ett forum till bloggen tror jag.

2006-12-20 @ 20:07:39
URL: http://oryx.blogg.se
Postat av: nadinet

nu får du väl ändå ta och uppdatera dig man!

2007-01-05 @ 12:10:36
Postat av: Anna

nadde - jag säger detsamma! Visst är han seg?

2007-01-05 @ 16:27:26
Postat av: Malin

Hehe, najs blogg!
Jag tror jag ska länka dig på min blogg faktiskt...

2007-01-08 @ 15:31:10
URL: http://veritasunitascaritas.blogspot.com
Postat av: Exordium

Hjälp.
Jag trodde att du var min halvsyrra. Hon heter också Malin. Men det är ju Mejlin =) Jag länkar naturligtvis tillbaka!

2007-01-08 @ 16:38:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0