Democracy strikes again

I måndags höll den förre presidentkandidaten , tillika nuvarande senatorn John Kerry en föreläsning på Florida State University i Florida, USA.
En föreläsning som främst vädjade till att de amerikanska eleverna behövde bli mer insatta i politiken. Elever på universitetet fick ställa frågor till Kerry och han svarade dem. De frågor han inte kunde svara på censurerades. En barnförbjuden sådan.


"What we will not have is liberty."
- Naomi Wolf - Huffington Post¹


-
Den 21-åriga studenten Andrew Meyer klev fram till mikrofonen, vetandes att han hade två minuter på sig att ställa sin fråga.
Studenten berättade bland annat att många källor visar att man, under 2004 års val, gjorde det omöjligt för många svarta att rösta - bland annat enligt The Rolling Stone².
Meyer fortsatte sedan med att fråga John Kerry hur senatorn kunde förutspå Bush som segrare i valet innan rösterna ens hade räknats.
Kerry kunde faktiskt svara på frågan men fick ingen tid att göra detta då han blev avbruten av instörtande poliser, och när Meyer vägrade lämna sin plats forcerade poliserna bort honom. Han stretade lönlöst emot och tvingades slutligen längst bak i salen där han lades ned på golvet. Väl neutraliserad fortsatte han ändå att streta emot, ovetandes om vad han hade gjort för fel.
Det hela slutade med att poliserna gav Meyer upprepade elchockar på 50 000 volt och han skrek av smärta.
Enligt lag har polismakten rätt att använda elpistoler vid behov.
Så trots att det var sex utbildade poliser mot en 21-årig elev bedömde de situationen tillräckligt svår för att behöva använda elpistol. Något som förbryllar mig mycket.
Andrew Meyer fick spendera två dagar i fängelse för våld mot tjänsteman och störande av friden.


"They're going to try and kill me"
- Andrew Meyer - Student³


Censur kontra demokrati.
Det här för tankarna till Pinochet, Ceauqescu, Kim Il Sung, m.fl.
Har det verkligen gått så långt? Har det stora, öppna, vida, frihetsförespråkande landet i väst återigen levt upp till våra fördomar? Ja, det verkar inte bättre.
Men det som verkligen irriterar mig är hur det behandlas: Inte alls!
Visst, tidningarna skriver om det. Både Washington Times^ och de mindre, oberoende tidningarna har tagit upp händelsen. Men sen då?
På Andrew Meyer's hemsidaª kan man läsa följande citat:


"THERE WILL BE A MARCH AT 12PM, SEPTEMBER 18, 2007 IN THE PLAZA OF THE AMERICAS ON THE UNIVERSITY OF FLORIDA CAMPUS"


(Jag har inte följt upp AndrewMeyer.com's aktioner vidare och vet därför inte hur demonstrationen har gått/går.)

Det som verkligen får mig illamående är att se hur de andra eleverna i salen reagerade när Meyer misshandlades: Några sitter och skrattar, njuter av spektaklet, andra står och filmar den häftiga händelsen.
Är det någon sorts konsekvens av alla dokumentärer och filmatiseringar som sker nuförtiden? Folk har fått en förverkligad version av en intressant tv-dokumentär och lutar sig tillbaka och njuter av showen. Utan någon som helst tanke på hur sjukt fel det här är.
Och nej, jag förespråkar inte anarki - jag skulle inte sett att massan överrumplade polisen. Men att bara njuta av stunden tycker jag är lite väl återhållsamt. En man ligger och kvider av smärta samtidigt som sex beväpnade människor trycker ned honom - ponera att detta hade hänt någon annanstans i världen. Samma person - samma statister - annan polis. Hade inte då de reagerat annorlunda? Jag tror att amerikanarna förlitar sig för mycket på sina egna myndigheter. "Ja, om de gör så måste det ju vara rätt". Ingen självständighet över huvud taget.
På den här punkten tror jag att vi svenskar skulle agerat annorlunda. Vi är betydligt mer cyniska och inte hälften så teveade som den store amerikanen.
Jag säger inte att detta inte händer i Sverige. Människor trycks ned i det fördolda. Statister undviker att agera - men skulle man bedöma det här på något sorts procentuellt sätt tror jag att vi sköter oss betydligt bättre.
Inte heller på Florida State Universityº belyser man nyheten. Istället möts man av en leende lärarinna och under nyhetssektionen kan man läsa följande:


"FSU law grads earn top passing rate on Florida Bar exam"


Tydligen har ingenting värt nyhetsspalten inträffat nyligen.
Tydligen har ingenting hänt.
Allt är tydligen som det ska. Helt enligt ordningen.
Alla sköter sitt i fållan.(Inspelning från händelsen finns att se på Aftonbladets Webb-tv)

¹ Naomi Wolf's blogg
² The Rolling Stone's artikel
³ Miami Herald
^ Washington Times' artikel
ª Andrew Meyer's hemsida
º Florida State University

Kommentarer
Postat av: Simon J (zor)

Mycket vettigt skrivet, och väldigt skrämmande att det faktiskt är såhär det är. Man har blivit manipulerad att acceptera det som händer i 'kontrollerade' länder som normalt och rätt.
Finns en viss likhet mellan Judge Dredd och USA med citatet "I can't break the law, I AM the law!"

2007-09-19 @ 20:53:14
Postat av: Exordium

Underbar liknelse, underbar liknelse!
Och ack så sann - jag såg en intervju med någon politiker på Jay Leno där han sa något i stil med att de var tvugna att gå in i Irak för att visa att de är starka. "I am the law"...

2007-09-19 @ 20:58:41
Postat av: saken

O shit i môsen! Varför hoppar ingen på poliserna!? Han gör ju inget fel, ligger där försvarslös! Jävlar vad förbannad jag blir, de poliserna gör ju sig fan skyldiga till grov misshandel.
Vad hade han gjort liksom, ställt en allt för "olämplig" fråga? Jag vill fan åka ner.. upp.. åt sidan och förstöra grejer ifall det här inte blir en hård dom mot de inblandade poliserna, speciellt den sjuke tazerguyn. grrr...
nice skrivet adam, bra grej att ta upp.

2007-09-20 @ 00:01:27
Postat av: Exordium

Jag vet! visst börjar man se rött!
Det värsta är ju att poliserna inte anklagades på någon punkt. Man bedömde det som "skäligt" att agera på det sättet de gjorde. Sinnessjukt. Och att folk kan försvara dem sedan... Verkligen upprörande.

2007-09-20 @ 01:58:39
Postat av: saken

Stod om det i metro idag.. liten notis men ändå. Det verkar som Andew och hans advokat planerar ett motangrepp iallafall. Man hoppas ju verkligen de tar hem storkovan.
Gärna nitar lite "skäligt"-dömande fjantar till jurister också.
Undrar om det är som i Sverige där poliserna måste tazra sig själva innan de får använda vapnet, känns som man tänker en extra gång i såfall innan man använder den..

2007-09-21 @ 00:01:29
Postat av: Exordium

saken, det har jag aldrig tänkt på. Det känns faktiskt väldigt logiskt att man borde få utsättas själv för den smärtan man utsätter andra för.
Tänk hur många som skulle vara mot dödsstraff då...

2007-09-21 @ 00:53:40
Postat av: saken

Mjo^^. Men undrar som sagt om de har samma regler i USAs stater som de har i Sverige.. Ska nog göra lite research, återkommer.

2007-09-21 @ 17:11:56
Postat av: saken

Jag har gjort lite research nu och jag tror det är så illa att i de flesta stater så måste man göra en "taserutbildning" där man bla kan tasra sig själv, men det är inte obligatoriskt.

2007-09-21 @ 18:37:04
Postat av: Anna

Samhället är så sjukt. Verkligen. Sjukt.
Bra att du belyser det här.

2007-09-21 @ 20:58:28
URL: http://oryx.blogg.se
Postat av: Exordium

oj, det här berörde dig mycket, saken?
det är ju tur det. att det finns något vett i dig, trots allt.

2007-09-22 @ 21:07:40
Postat av: saken

Ja, mjo lite vett finns det även ute på sjön, om du fattar ^^.
Nej hänsynslöst och meninglöst, eller våld överhuvudtaget gör mig fly förbannad (härlig ordkombination).
Sen så vore det ju kul och få upp lite diskussion i kommentarerna efter dina gripande posts.

2007-09-22 @ 23:12:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0